pcolpa.nl
pcolpa.nl
Menu

Encyclopedie

FTP Inleiding.

FTP is een afkorting voor File Transfer Protocol en behoort bij het TCP/IP-protocol. Het wordt gebruikt om bestanden en programma's over een TCP/IP verbinding te verplaatsen. Een voorbeeld hiervan is het uploaden van een website (bestanden voor een website op de betreffende internet-server plaatsen).
Een FTP-server of FTP-site (komt op hetzelfde neer, men spreekt van een site als u een verbinding via het internet maakt en men spreekt van een server als u op een netwerk werkt) kunt u bezoeken met behulp van de Internet Explorer. U start de URL dan met ftp:// in plaats van http://. U kunt vanuit een website ook doorgestuurd worden naar een FTP-site. Ook dit is te herkennen aan de URL, want ook deze begint dan met ftp:// (ook het icoontje voor de URL wijzigt).
Een FTP-site heeft geen mooie grafische interface (uiterlijk). U kunt er alleen bladeren en bestanden met de hand openen.
Met behulp van een internet browser zoals Internet Explorer kunt op een FTP-server bladeren en eventueel bestanden ophalen (downloaden). Met speciale programma's kunt u bestanden uploaden (op de site plaatsen). Dit kan eventueel ook met een internet browser, maar de verbinding is dan vaak niet stabiel genoeg.
FTP werkt normaal gesproken over poort 21.

Aanvullende artikellen:
FTP installeren bij Mac OS-X 10.4 Nederlands.
FTP installeren bij Windows XP Engels.


Reclame
Scouting Impeesa Zoetermeer

Jumping-Fitness Vanessa
Vanessa