pcolpa.nl
pcolpa.nl
Menu

Encyclopedie

SMB op Mac OS-X 10.4

SMB wordt tegenwoordig ook ondersteunt door de Mac.
We kunnen met SMB bestanden delen (aanbieden) of bestanden ophalen vanaf een andere locatie (gedeelde bestanden op een server bijvoorbeeld). En aangezien Windows ook SMB ondersteunt, kunnen we bestanden uitwisselen met Windows.
Dit artikel bestaat uit twee onderdelen:
Bestanden ophalen.
Bestanden delen.

Bestanden ophalen

Om bestanden op te kunnen halen vanaf een computer (server), zullen we verbinding moeten maken met deze computer.
Dit kan op verschillende manieren. In dit geval kiezen we voor de mogelijkheid via Verbind met server... onder Ga in de menubalk.
Een nieuw venster wordt zichtbaar, waarin we direct verbinding kunnen maken met een gedeelde map. Geef op bij het Serveradres: smb://computernaam/sharenaam of smb://ipadres/sharenaam.
(Sharenaam is de mapnaam, waarmee hij gedeeld wordt op het netwerk).
Het voordeel van deze methode, is dat u ook verborgen mappen kunt benaderen (mappen eindigend met het $-teken).
Klik op de knop Verbind en de connectie wordt gemaakt. Eventueel dienen de inloggevens opgeven te worden. Op het bureaublad verschijnt het icoon voor de koppeling naar de betreffend netwerklocatie.
Mocht u de naam van de computer of de gedeelde map niet weten, dan kunt u met de knop Blader gaan zoeken op het netwerk. Let wel, het kan even duren (soms wel 15 min.) voor alles zichtbaar is. Ook zult u zelf moeten zoeken in de eventuele werkgroepen/domeinen. Is de computer gevonden, klik dan op de knop Verbind. Nu worden de gedeelde mappen getoond, behalve de verborgen mappen (mappen eindigend met het $-teken). Klik op OK en vul eventueel de inloggegevens in. Daarna wordt de koppeling geplaatst op het bureaublad.
In het venster Verbinden met server bevindt zich ook nog de optie om veel gebruikte locaties op te slaan. Deze komen in het kader Favoriete servers te staan. U kunt servers toevoegen, door het veld Serveradres in te vullen en op de knop + te klikken.
"Verbinden met server" venster

Bestanden delen

Wilt u bestanden delen over SMB, dan zult u eerst Windows-deling op de Mac aan moeten zetten. U doet dit via Systeemvoorkeuren, Delen. Selecteer eventueel het tabblad Voorzieningen.
Zet het vinkje aan voor de optie Windows-deling. Let op: u deelt nu de complete home-map van de huidige gebruiker!
U kunt met de knop Accounts... aangeven, wie er toegang heeft.
Onder in het venster staat vermeld hoe u de betreffende Mac met gedeelde map kunt benaderen vanuit Windows.
Vanuit een Mac kunt u de notatie: smb://computernaam/accountnaam of smb://ip-adres/accountnaam gebruiken.
Het is in 10.4 helaas niet mogelijk een andere map te delen!


Reclame
Scouting Impeesa Zoetermeer

Jumping-Fitness Vanessa
Vanessa