pcolpa.nl
pcolpa.nl
Menu

Encyclopedie

LPR (Line Printer Remote) / LPD (Line Printer Daemon).

Dit artikel is onderverdeeld in drie onderdelen:
Inleiding.
LPR installeren in Windows NT4.
LPR installeren in Windows 2000/XP.

Inleiding

LPR (Line Printer Remote) komt oorspronkelijk uit de Unix-wereld. Het wordt gebruikt om te kunnen printen over het TCP/IP-protocol. Vanaf een werkstation of server wordt via LPR een opdracht gestuurd naar een printer. Op de printer zal LPD (de ontvangende software voor LPR) de opdracht ontvangen en ervoor zorgen dat de opdracht geprint wordt.
Een sterk punt van printen via LPR is de methode waarop LPR werkt. Hiervoor dienen we een klein stukje OSI-model te behandelen. LPR werkt op de laag "Applicatielaag", terwijl andere methodes vaak op de lagen "Transportlaag" en "Netwerklaag" werken.
Wanneer er gebruik gemaakt wordt van zo'n methode, wordt een print-opdracht in kleine pakketjes het netwerk opgestuurd. Indien (door bijv. drukte op het netwerk) pakketjes onderweg verloren gaan, zal er geen terugkoppeling plaatsvinden naar de betreffende afzender. Als de printer na een bepaalde tijd, geen pakketjes meer binnen krijgt en de totale (print)opdracht is niet compleet, zal de printer deze verwijderen, zonder verdere actie of terugmelding. De gebruiker ziet dus alleen het probleem, dat de printer niet print.
Bij LPR (die op de applicatielaag werkt) is deze terugkoppeling er wel. LPD (printer) houdt LPR (werkstation of server) op de hoogte in hoeverre de opdracht binnen is gekomen. Indien er één of meer pakketjes niet binnenkomen, zal LPD aan LPR vragen deze pakketjes opnieuw te versturen. De kans dat een opdracht niet goed binnen komt bij de printer is nu zeer klein.
Als u bij port-settings kijkt van standard TCP/IP printen, kunt u bij "Protocol" kiezen voor LPR. Deze methode is niet helemaal gelijk aan de Unix methode. Standard TCP/IP LPR is een kopie van het Unix LPR gemaakt door Microsoft. De vershillen zijn niet helemaal duidelijk. Wel schijnen de bestanden van Microsoft LPR groter te zijn en het protocol minder volledig.
Mocht u deze methode toch willen gebruiken, zet dan in ieder geval "LPR bytecounting" aan.
Mijn ervaring is dat de Unix methode betrouwbaarder is!
Om met Windows NT4 en Windows 2000/XP m.b.v. LPR te kunnen printen, moet deze worden geïnstalleerd.
Voor Windows '95/'98/ME moet zelfs een apart software-pakket worden aangeschaft.

Meer informatie over het commando LPR is te vinden onder het hoofdstuk Command-line > LPR.

LPR installeren in Windows NT4.

LPR installeren in Windows 2000/XP.Reclame
Scouting Impeesa Zoetermeer

Jumping-Fitness Vanessa
Vanessa